Slijtage van de rug (artrose)

Artrose (rug)

Wat is artrose?

Rugklachten

Heb jij last van pijn en stijfheid in de rug? Met name nadat je een tijdje hebt gezeten en wilt opstaan? Merk je dat de rug weer wat soepeler wordt wanneer je weer in beweging komt? Dan zouden je klachten mogelijk veroorzaakt kunnen worden door artrose. Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van het gewricht. Dat klopt niet helemaal. Een gewricht slijt niet. Wel zijn er veranderingen in het gewricht te zien.

Een gewricht verbindt 2 of meerdere botten met elkaar. Op de uiteinden van deze botten zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten makkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose zien we dat dit kraakbeen niet zo heel glad meer is, het is onregelmatiger geworden. Hierdoor bewegen de gewrichten minder makkelijk met pijn en stijfheid als gevolg.

Symptomen:

Bij artrose kun je last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht. Het komt het meest voor in de heupen, de knieën en de rug. De klachten zijn het ergst wanneer je na een tijdje te hebben gezeten of gelegen weer in beweging komt. Met name in de ochtend hebben de meeste mensen klachten. Na een tijdje bewegen verminderen de klachten. 

Een groot deel van de mensen boven 40 jaar hebben al (lichte) artrose in de rugwervels. Een groot gedeelte hiervan ervaart echter niet tot nauwelijks pijn of andere klachten. Wanneer een röntgenfoto wordt gemaakt en de conclusie hieruit is dat er artrose is te zien, hoeft dit dus niet te betekenen dat jouw pijn ook door de artrose wordt veroorzaakt. Er zijn immers ook mensen met artrose, maar zonder pijn. Lees hier voor mijn blog over dat rug artrose niks zegt over toekomstige rugpijn!

Kan artrose worden voorkomen?

Artrose ontstaat voornamelijk naarmate we ouder worden, toch is dit niet de voornaamste oorzaak van het ontstaan van deze klacht. Er zijn wel meerdere factoren die in verband worden gebracht met het ontstaan van artrose:

  • Artrose in de familie (erfelijk)
  • Langdurige overbelasting (bijv. zwaar lichamelijk werk)
  • Overgewicht
  • Eerder letsel in het verleden

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Wanneer we eenmaal artrose hebben wordt dit niet beter. Dit komt omdat ons lichaam het kraakbeen niet meer glad kan maken. Wel kunnen we ervoor zorgen dat de klachten verminderen. Dit kan door middel van (kracht)training of het doen van mobiliserende oefeningen.

Tijdens de eerste afspraak gaan we allereerst jouw klachten en beperkingen in kaart brengen. Hierna gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek kijken of en hoe we jouw klachten kunnen beïnvloeden. In veel gevallen hoeft de artrose niet de oorzaak te zijn van jouw klachten, dit willen we eerst uitsluiten.

Tijdens de behandeling gaan we vooral op zoek naar hoe de oefening waarmee jij jezelf verlichting (of misschien zelfs oplossing) van de pijn kunt geven. Dit doen we door middel van de internationaal bewezen en geprezen McKenzie methode. De oefening die jou beter maakt kun je vervolgens ook zelf heel eenvoudig thuis uitvoeren, zodat je op ieder moment van de dag weer jezelf kunt behandelen (en dus beter maken!).

Zo kan Focus on Health je helpen om snel vermindering van je klachten te krijgen of om misschien zelfs van je klachten af te komen.

Is er bij jou rug artrose geconstateerd en wil je weten hoe jij jouw klachten kunt verminderen? Neem dan contact met me op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar hoe we jouw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Rugklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw rugklachten af te komen?