Meniscus letsel

Meniscus letsel

Kniepijn

De meniscus is een schijfje van kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten 2 meniscussen. Ze zijn belangrijk bij het geven van stabiliteit in de knie en ze zorgen ervoor dat de knie soepel kan bewegen.

De meniscus kan scheuren als de knie met kracht wordt gedraaid (het verdraaien van de knie), bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ook kan het scheuren ten gevolge van slijtage, maar dat komt minder vaak voor.

Symptomen

Als de meniscus is gescheurd dan kun je onderstaande klachten ervaren:

  • Pijn bij staan, lopen en traplopen.
  • Pijn aan de zijkant van de knie, dit kan zowel aan de binnen- of buitenkant zijn.
  • Er kan sprake zijn van zwelling in de knie
  • Het kan voorkomen dat de knie soms ‘op slot’ zit doordat een stukje van de meniscus klem komt te zitten. De knie kun je dan niet soms niet goed meer buigen of strekken. Na even schudden met het been komt de knie weer los en kun je hem weer gewoon bewegen.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Indien de knie gezwollen is: Probeer allereerst de zwelling zo veel mogelijk uit de knie te krijgen door het been omhoog te leggen en weinig te belasten. Zodra er niet zo veel zwelling meer is, het niet zo veel pijn meer doet en je weer op je been kunt staan kun je proberen weer gewoon te gaan lopen/bewegen. 

Blijft de knie lang dik of beperkt in zijn beweeglijkheid neem dan contact met me op of maak online een afspraak. Fysiotherapie kan erg goed helpen tegen meniscusklachten waardoor in veel gevallen een operatie niet nodig is. Fysiotherapie/oefentherapie is in veel gevallen namelijk minstens zo effectief als een meniscectomie (meniscus operatie). Geen operatie heeft dan natuurlijk altijd de voorkeur.

Kniepijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw knieklachten af te komen?