Slijtage van de vingers (artrose)

Artrose (vingers)

Wat is artrose?

Pijn aan de vingers

Bij artrose in de hand en/of vingers veranderd het kraakbeen in de gewrichten. Bijvoorbeeld bij de pols of in de vingers.

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van het gewricht. Dat klopt niet helemaal. Een gewricht slijt niet. Wel zijn er veranderingen in het gewricht te zien.

Een gewricht verbindt een of meerdere botten met elkaar. Normaliter zit om deze botten een gladde laag kraakbeen. Dit zorgt ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen. Bij artrose is deze laag niet meer glad. Hierdoor beweegt het gewricht minder makkelijk en kan het pijnlijk en stijf aanvoelen.

Soms kunnen de gewrichten ook dikker worden. Vooral bij artrose in de vingers is dit goed te zien, de knokkels worden dan dikker.

Symptomen:

Artrose in de hand begint meestal met pijn en stijfheid in de duim of in de vingers. Je voelt dit met name ’s ochtends of bij het in beweging komen na een tijdje niet te hebben bewogen. Dit wordt ochtend- of opstartstijfheid genoemd.

Overige symptomen:

  • Minder kracht in de hand of vingers
  • De klachten kunnen de ene keer erger zijn dan de andere keer
  • Het gewricht kan stijf, dik en warm aanvoelen
  • Na verloop van tijd kan het zijn dat je de vingers minder goed kunt buigen en strekken.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Bij artrose is het belangrijk om te blijven bewegen. Hiermee blijven de gewrichten soepel. Belangrijk is wel om overbelasting te voorkomen.

Artrose wordt in principe nooit beter. Na verloop van tijd kunnen de klachten steeds wat erger worden. Het is goed om de hand en polsspieren te blijven trainen. Zo worden de spieren sterker en kun je de pijn zoveel mogelijk voorkomen.

In een periode van pijn zou ik adviseren om de hand wat meer rust te geven. Zo kan hij weer herstellen en voorkom je een (nieuwe) overbelasting.

Is er bij jou artrose in de vingers geconstateerd en wil je weten of en hoe jij jouw klachten kunt verminderen? Neem dan contact met me op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar hoe we jouw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Pijn aan de vingers

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om jouw vinger klachten te verminderen?