Pijn aan de bovenzijde van de onderarm (bij buigen/strekken van de pols)

Roeierspols

Pols/hand klachten

Een roeierspols is een ontsteking in de onderarm op de plek waar de vier onderarmspieren elkaar kruisen. Met name bij roeiers worden deze klachten veel gezien, vandaar deze benaming. Ook mensen die vaak en met veel kracht de pols buigen en strekken hebben een groter risico op het krijgen van deze klachten.

Een roeierspols lijkt soms erg op de ziekte van de Quervain. Het is lastig om deze 2 klachten van elkaar te onderscheiden.

Wat is het?

Ongeveer 4-6cm boven het polsgewricht kruisen de twee strekspieren van de pols de 2 strekspieren van de duim. Deze pezen lopen vlak over elkaar heen. Het omhulsel van deze spieren zorgt ervoor dat de pezen gemakkelijk over elkaar heen glijden. Bij de roeierspols is dit omhulsel, de peesschede genaamd, ontstoken geraakt.

Symptomen:

  • Pijn aan de bovenzijde van de pols of onderarm
  • De pijn kan bij verschillende bewegingen van de pols en hand gevoeld worden, met name bij buigen, strekken en het vastpakken van voorwerpen.
  • In sommige gevallen is er een (lichte) zwelling aan de bovenzijde van de onderarm
  • Er kan een krakend of knisperend gevoel aanwezig zijn in de pols bij het buigen en strekken.

Behandeling

Het weghalen van de overbelasting is de belangrijkste stap die in het begin genomen moet worden. Rust zal in de meeste gevallen helpen. Indien dit niet genoeg werkt dan zou de pols en/of duim geïmmobiliseerd kunnen worden d.m.v. een spalk of gips. Ook een injectie in de peesschede zou overwogen kunnen worden.

Pols/hand klachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van je polsklachten af te komen?