Voorste kruisband letsel

Voorste kruisband letsel

Kniepijn

De knie heeft vier sterke pezen welke ervoor zorgen dat de het bovenbeen niet voor- of zijwaarts kan bewegen ten opzichte van het onderbeen. Deze vier pezen zijn de voorste- en de achterste kruisband en de binnenste- en buitenste knieband. Deze pezen zijn dus erg belangrijk bij het geven van de stabiliteit van de knie.

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het bovenbeen niet naar achteren kan schuiven en de achterste kruisband zorgt ervoor dat het bovenbeen niet naar voren kan schuiven. Tevens beperkt de voorste kruisband te grote draaibewegingen van de knie. 

Een voorste kruisband blessure komt het meeste voor bij intensieve sporten waarbij de knie makkelijk kan verdraaien zoals bij voetbal, handbal en skiën.

Wanneer er een forse kracht naar voren op het onderbeen komt of de knie draait te ver door dan kan dit ervoor zorgen dat de voorste kruisband scheurt. Gevolg hiervan is dat bepaalde bewegingen niet goed meer kunnen worden opgevangen, waardoor de knie instabiel wordt. 

Vaak is het niet alleen de voorste kruisband die (in)scheurt. Meestal is ook de meniscus, de binnen- of buitenband en/of het kraakbeen aangedaan.

Ontstaan:

Het letsel ontstaat bijna altijd op een duidelijk moment, vaak bij een onverwachte beweging waarbij de knie verdraaid wordt. Je kunt iets voelen ploppen of knappen en er is hevige pijn.

Vrij snel wordt de knie erg dik, je kunt moeilijk op het been staan en de knie voelt instabiel.

Symptomen:

  • Zwelling van de knie
  • Instabiel gevoel (alsof je er doorheen zakt)
  • Pijn

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Afhankelijk van de ernst van de klacht kan er voor fysiotherapie of een operatie worden gekozen. Veelal kan de ervaren instabiliteit worden opgelost door de spieren rondom de knie sterker te maken. Zij nemen hierdoor de rol van de voorste kruisband over. In de meeste gevallen is fysiotherapie een betere optie dan opereren. Mochten de klachten toch te erg zijn dan kan een operatie worden overwogen.

Heb jij knieklachten en komt bovenstaande herkenbaar voor? Of is er al voorste kruisband letsel bij je geconstateerd en zou je de knie graag weer sterker willen maken? Neem dan contact met me op of maak direct online een afspraak.

Kniepijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Wil jij graag weer pijnvrij en met een sterke knie kunnen sporten?