Slijtage in de nek (artrose)

Nek artrose

Wat is artrose?

Nekpijn

Bij artrose is het laagje kraakbeen dat aan het het uiteinde van de botten zit beschadigd. Normaal gesproken is dit laagje kraakbeen heel glad, zodat de gewrichten makkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is dit laagje kraakbeen dunner geworden en het is niet meer glad, maar juist wat onregelmatiger. Hierdoor beweegt het gewricht minder makkelijk en kan het soms stijf zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is artrose geen slijtage van het gewricht, een gewricht slijt namelijk niet. Naarmate we ouder worden kan de kwaliteit van het kraakbeen gaan afnemen.

Symptomen:

Bij artrose kun je last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht. Typische symptomen die verder bij nek artrose kunnen voorkomen zijn:

  • Stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Pijn in schouders of armen (uitstralende pijn)
  • Niet goed kunnen buigen of draaien van de nek
  • Opstartstijfheid (met name in de ochtend)

Bij een ergere vorm van artrose kunnen de onregelmatigheden van het bot ook op de zenuw gaan drukken. Dit kan uitstraling, tintelingen, krachtsverlies of een doof gevoel in de armen opleveren. Hiermee lijken de klachten dan ook erg op een nekhernia.

De klachten zijn het ergst wanneer je na een tijdje te hebben gezeten of gelegen weer in beweging komt. Met name in de ochtend hebben de meeste mensen klachten. Na een tijdje bewegen verminderen de klachten. 

Een groot deel van de mensen boven 40 jaar heeft al (lichte) artrose in de nekwervels. De meeste van deze mensen ervaren echter niet tot nauwelijks pijn of andere klachten. Wanneer een röntgenfoto wordt gemaakt van de nek en de conclusie hieruit is dat er artrose is te zien in de nek, hoeft dit dus niet te betekenen dat jouw pijn ook door de artrose wordt veroorzaakt. Er zijn immers ook mensen met artrose, maar zonder pijn.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Fysiotherapie kan erg goede resultaten geven bij het verminderen van de klachten. Let wel: Artrose is een blijvende klacht en zal nooit overgaan. Wel kunnen we er voor zorgen dat de klachten zo veel mogelijk afnemen. In sommige gevallen, wanneer bijv. jouw klachten worden veroorzaakt door een overbelasting of een verkeerde houding, kunnen de klachten na advies en behandeling wel volledig verdwijnen.

Tijdens de behandeling gaan we vooral op zoek naar hoe de oefening waarmee jij jezelf beter kunt maken. Dit doen we door middel van het gebruik van de McKenzie methode. Deze behandelmethode staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende resultaten.

Zo kan Focus on Health je helpen om snel vermindering van je klachten te krijgen of om van je klachten af te komen.

Is er bij jou nek artrose geconstateerd en wil je weten hoe jij jouw klachten kunt verminderen (of misschien zelfs van af kunt komen)? Neem dan contact met me op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar hoe we jouw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Nekpijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van je nekklachten af te komen?