Branderige, zeurende pijn aan de buitenzijde van de knie (tijdens sporten)

Runners knie

Kniepijn

Bij een runners knee heb je pijn aan de buitenzijde van de knie. De klachten ontstaan geleidelijk. In het begin heb je alleen last tijdens het sporten, maar later kan de knie ook pijn doen in rust. De pijn wordt meestal als branderig en zeurend omschreven.

Wat is een runners knee?

Aan de buitenkant van je bovenbeen loopt een grote spier en pees, dit is de tractus iliotibialis. Een runners Knee wordt daarom ook wel eens beschreven als het Tractus iliotibialis Frictiesyndroom. De tractus iliotibialis zit vastgehecht aan de buitenkant van de knie. Je bovenbeen heeft aan de zijkant een grote knobbel. Hier kan deze pees langs gaan schuren bij het buigen en strekken van de knie. Door dit schuren kan de pees gaan irriteren of ontsteken. Meestal ontstaat het dan ook door een overbelasting. In de meeste gevallen bij hardlopen, vandaar de naam.

Symptomen:

  • Branderige, zeurende pijn aan de buitenkant van de knie.
  • In het begin is het alleen tijdens sporten aanwezig, later kan het ook constant aanwezig zijn.
  • De pijn kan doorstralen naar het onderbeen.
  • De pijn wordt erger bij belasting.
  • Soms is er sprake van ochtendstijfheid.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Heb jij last van de buitenzijde van je knie en komen bovenstaande klachten jou herkenbaar voor? Dan zou er bij jou sprake kunnen zijn van een runners knee. Wanneer de klachten nog maar kortgeleden zijn begonnen, probeer dan d.m.v. rust de klachten te verminderen. Ook zou je (tijdelijk) ontstekingsremmers kunnen gebruiken.

Als de klachten aanhouden dan is het verstandig om te onderzoeken waardoor de pees overbelast wordt. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben, zoals de stand van je voeten, een verminderde stabiliteit in de knie of verzwakte bilspieren. Ook zou het kunnen dat de rug, heup of knieƫn minder goed bewegen waardoor de spier aan de buitenkant van je been worden overbelast.

Neem hiervoor contact op of maak direct online een afspraak.

Kniepijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Wil jij weer pijnvrij kunnen sporten?