Rughernia

Rughernia

Rugklachten

Een hernia in de rug geeft vooral pijn in een bil of been. Dit komt doordat de zenuw die naar de bil of het been loopt ingeklemd raakt door het uitpuilen van een tussenwervelschijf in de rug.

Een tussenwervelschijf bestaat voor 80-85% uit vocht en heeft een schokabsorberende functie. Het zorgt ervoor dat de rug kan bewegen. Bij het vooroverbuigen verplaatst de druk binnen de tussenwervelschijf naar achteren (er komt dus meer spanning op de achterkant van de tussenwervelschijf te staan). Normaliter levert dit geen problemen op. Wanneer echter de achterkant van deze tussenwervelschijf beschadigd raakt kan deze gaan uitpuilen en tegen een zenuw aandrukken. Deze druk op de zenuw kan vervolgens een (scherpe) uitstralende pijn in de benen geven.

Symptomen:

  • (Scherpe/schietende) Pijn in 1 bil of been.
  • Branderig, tintelend of doof gevoel in het been
  • Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn erger
  • Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn
  • In sommige gevallen ervaren mensen ook krachtsverlies in het been.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Door middel van een lichamelijk onderzoek door Focus on Health kan onderzocht worden of er mogelijk sprake is van een hernia. De fysiotherapeut kan dit met enige zekerheid uit een onderzoek vaststellen. Een MRI is dan vaak niet eens nodig.

Soms kunnen de uitstralingsklachten in de billen of benen ook aanwezig zijn zonder dat er sprake is van een hernia. Dit kan dus ook voorkomen bij ‘gewone’ a-specifieke rugklachten.

Hoewel vaak gedacht is een hernia gelukkig niet ernstig: De meeste hernia’s verdwijnen namelijk binnen 3 maanden. Blijf vooral bewegen, dat is het allerbelangrijkste. Door stil zitten of liggen kunnen de klachten alleen maar erger worden. 

Fysiotherapie van Focus on Health kan jou helpen om de klachten te verminderen of het herstel te doen versnellen. Door middel van McKenzie therapie kunnen wij in veel gevallen namelijk de pijn uit jouw been weghalen. Dit zorgt voor een betere mobiliteit in de rug waardoor je veel dagelijkse taken weer beter kunt uitvoeren.

Rugklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw klachten af te komen?