Slijtage in de rug zegt niks over toekomstige rugpijn!

Ben jij of ken jij mensen met slijtage in de rug? Lees dan snel verder of stuur vooral onderstaand bericht door:

In de praktijk komt het regelmatig voor dat mensen met rugpijn bij me komen met de mededeling dat zij een versleten rug hebben wat nooit meer beter wordt. Zij lopen soms al een tijdje met rugklachten en uiteindelijk is er een foto gemaakt van de rug waarop ‘degeneratieve veranderingen’ (ofwel slijtage) is te zien.

Jarenlang werd verteld dat slijtage in de rug erg is, wat nooit meer over gaat en wat alleen maar erger wordt. Het gevolg hiervan is dat veel van deze mensen angst voor bewegen of het belasten van de rug hebben gekregen. Bang om de slijtage in de rug nog slechter te maken.

Gelukkig is dit NIET waar!

Naarmate we ouder worden is de kans groter dat de onderdelen van onze wervels veranderen: De tussenwervelschijf kan smaller worden of gaan uitpuilen, gewrichtjes kunnen slijten en banden en spieren werken vaak minder goed. Deze ‘ouderdomsverschijnselen’ worden degeneratieve afwijkingen of slijtage genoemd. In de meeste gevallen veroorzaken deze degeneratieve veranderingen echter geen pijn.

6 jaar lang zijn 3.369 personen met ‘degeneratieve veranderingen’ in de rug gevolgd met als resultaat dat deze slijtage geen voorspeller is gebleken van toekomstige rugpijn! Het hebben van slijtage in de rug zegt dus niks over het feit of je in de toekomst überhaupt nog rugklachten krijgt.

Dit is echt nieuws dat met elke patiënt met slijtage of degeneratieve veranderingen gedeeld moet worden! De slijtage (en rugklachten) die ze hebben zegt dus niks over het feit dat dit na verloop van tijd alleen maar erger zal worden.

Heb jij rugklachten, waar je misschien al wel een tijdje mee rondloopt en waar je graag van af wilt? Maak dan eens een afspraak of neem contact met mij op via roelof@focusonhealth.nl of 06-41674994.

 

 

Bron: Association of Lumbar MRI Findings with Current and Future Back Pain in a Population-Based Cohort Study – R. Kasch et al. (2021)