Pijn aan het sleutelbeen (na val)

Sleutelbeen luxatie

Schouderklachten

Ben je gevallen op je schouder/sleutelbeen? Bijvoorbeeld bij een fiets ongeval, dan zou je sleutelbeen mogelijk gebroken of uit de kom (luxatie) kunnen zijn. Dit wordt ook wel een AC luxatie genoemd. Meestal ontstaat het ten gevolge van een val. Een AC luxatie is erg zichtbaar aangezien het uiteinde van het sleutelbeen omhoog staat. Dit wordt ook wel het pianotoets fenomeen genoemd.

Wanneer het sleutelbeen uit de kom is geeft dit pijn in de schouder. Het komt voornamelijk voor bij jonge actieve volwassenen.

Gradaties van luxatie:

Een AC luxatie wordt ingedeeld in zes graden.

  • Graad 1:         Het kapsel is gescheurd, maar de banden zijn nog heel. Het sleutelbeen staat niet hoger en is niet extra beweeglijk.
  • Graad 2:         Het kapsel is gescheurd, de banden zijn deels gescheurd. Het sleutelbeen staat niet of een klein beetje hoger en is extra beweeglijk.
  • Graad 3:         Het kapsel is gescheurd, de banden zijn volledig gescheurd. Het sleutelbeen staat omhoog en is beweeglijk. Het lijkt op een soort pianotoets. Dit wordt ook wel het pianotoets fenomeen genoemd.

Klachten:

  1. Graad 1:         Er is vaak sprake van lichte pijn bij beweging van de schouder. Soms is er een zwelling zichtbaar ter hoogte van de sleutelbeenaanhechting op de schouder.
  2. Graad 2:         Er is sprake van hevige pijn ter hoogte van de aanhechting van het sleutelbeen op de schouder. Hier is ook een zwelling waarneembaar. Wanneer er druk op het sleutelbeen gegeven wordt kan deze bewegen, dit is ook pijnlijk.
  3. Graad 3:         Er is sprake van continue pijn. Er is zwelling zichtbaar en het gewricht is instabiel. Het sleutelbeen staat omhoog.

Onderzoek:

Meestal komen deze klachten voor na een val en men komt dan bijna altijd op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis terecht. Er wordt een röntgenfoto van de schouder gemaakt waarop te zien is of er sprake is van sleutelbeen letsel.

Nadat de diagnose is gesteld bepaald de chirurg in overleg met jou en de fysiotherapeut de meest effectieve behandeling. Vaak wordt gekozen voor een conservatieve behandeling (geen operatie, maar fysiotherapie).

De eerste 2 weken is rust noodzakelijk. De arm gaat dan in een mitella of een sling. Evt. worden pijnstillers voorgeschreven. Na deze rustperiode kun je beginnen met fysiotherapie. Hierin gaan we werken aan het verbeteren van de mobiliteit van de schouder, het versterken van de schouderspieren en het verbeteren van de houding,

Mochten de klachten aanhouden dan kan er worden gekozen voor een injectie of uiteindelijk een operatieve behandeling.

Heb jij een AC luxatie en wil jij graag de schouder weer sterker en beweeglijker maken? Neem dan contact met me op of maak direct een afspraak.

Schouderklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van je schouderpijn af te komen?