Pijn in onderrug of billen als je loopt of staat

Stenose

Rugklachten

Heb jij pijn in de onderrug of billen als je loopt of staat en verminderd dit wanneer je iets voorovergebogen gaat staan? Dan zou je mogelijk last kunnen hebben van een (kanaal)stenose. Een stenose is een vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug. Als gevolg van deze vernauwing kunnen het ruggenmerg of de zenuwen bekneld raken. Bij een stenose heb je vooral pijn in de onderrug en benen of billen. 

Wat is een stenose

De wervelkolom bestaat uit 24 losse wervels, welke allemaal goed boven op elkaar gestapeld zijn. Tussen de wervels en de boog aan de achterzijde loopt een holle buis, het wervelkanaal. Door dit wervelkanaal loopt een bundel van zenuwen (het ruggenmerg) omhoog richting de hersenen. Bij een kanaalstenose is deze holle buis op een bepaalde plek vernauwd, waardoor de zenuwen bekneld raken.

Symptomen

Door de beknelling van de zenuw in de rug kun je last hebben van:

  • Pijn in de onderrug of in de billen als je loopt of staat
  • Pijn of een moe gevoel in een of beide benen als u loopt of staat
  • Een doof, tintelend of branderig gevoel in een of beide benen
  • Gevoelloosheid in een of beide benen
  • Bij zitten, fietsen of voorovergebogen staan verdwijnen de klachten.

De klachten ontstaan vaak tijdens of vlak na het lopen of staan. Mensen met een stenose gaan vaak iets voorovergebogen lopen omdat ze in die positie minder klachten ervaren. Door de voorovergebogen houding creĆ«er je namelijk iets extra ruimte in het wervelkanaal. 

Door middel van een lichamelijk onderzoek van de fysiotherapeut of huisarts kan vastgesteld worden of er mogelijk sprake is van een stenose. Een foto of MRI is vaak niet nodig.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Fysiotherapie kan goed helpen bij een stenose. Het is namelijk verstandig om met oefeningen de buik- en rugspieren te trainen en om de houding te verbeteren. Ook pijnstilling kan soms helpen tegen de pijn. Blijf niet te lang rondlopen met klachten. Langdurige beknelling van de zenuw kan namelijk leiden tot schade.

Wanneer de klachten meer dan 3 maanden erg hinderlijk of ernstig blijven dan zou een operatie een mogelijkheid kunnen zijn.

Heb jij rugklachten met uitstraling naar de benen of billen en ben je benieuwd of dit mogelijk een stenose zou kunnen zijn? Neem dan contact met me op zodat we samen jouw klacht kunnen beoordelen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Rugklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw klachten af te komen?