Slijtage elleboog (artrose)

Artrose

Wat is artrose?

Elleboogklachten

Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Normaliter is dit kraakbeen mooi glad, waardoor de botten soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Doordat dit bij artrose niet meer glad is beweegt het gewricht minder makkelijk. Dit kan dan resulteren in pijn en stijfheid.

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van het gewricht. Dat klopt niet helemaal. Een gewricht slijt niet. Wel zijn er veranderingen in het gewricht te zien.

Symptomen:

Bij artrose kun je last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.

Het komt het meest voor in de heupen, de knieƫn en de rug, maar kan natuurlijk ook in de elleboog voorkomen. De meeste voorkomende klachten bij elleboog artrose zijn:

  • Pijn vanuit het gewricht zelf. Dit is vaak het heftigst wanneer weer wordt begonnen met bewegen, na ongeveer 10 minuten bewegen verminderd de pijn vaak. Wanneer het gewricht weer zwaarder wordt belast kan de pijn weer erger worden.
  • Zwelling, roodheid of warmte in het gewricht
  • Een krakend gevoel en/of geluid bij het buigen of strekken van de elleboog

Artrose kan ontstaan door:

  • Chronische (over)belasting door bijvoorbeeld lichamelijke arbeid, sporten of een bepaalde lichaamshouding
  • Beschadiging van het gewricht, bijvoorbeeld door een val of sportblessures
  • Erfelijkheid.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

De artrose zelf wordt in principe nooit minder. Het lichaam kan het kraakbeen (onvoldoende) herstellen. Wel kunnen we door middel van fysiotherapie ervoor zorgen dat de klachten mogelijk minder worden. Mocht dat niet helpen dan zou een injectie of een operatie soms nog kunnen helpen.

Is er bij jou elleboog artrose geconstateerd en wil je weten hoe jij jouw klachten kunt verminderen? Neem dan contact met me op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar hoe we jouw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Elleboogklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw elleboogklachten af te komen?