Slijtage van de knie (artrose)

Artrose (knie)

Wat is artrose?

Kniepijn

Heb jij last van knieklachten en dan met name opstartstijfheid (met name in de ochtend) in combinatie met een dikke, pijnlijke en in sommige gevallen een warme knie? Worden de klachten na een stukje lopen minder? Dan zou je mogelijk last kunnen hebben van knie artrose. Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van het gewricht. Dat beeld klopt niet helemaal. Een gewricht slijt namelijk niet. Wel zijn er veranderingen in het gewricht te zien, maar dat is niet als het gevolg van slijtage.

Een gewricht verbindt 2 of meerdere botten met elkaar. Op de uiteinden van deze botten zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten makkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose zien we dat dit kraakbeen dunner wordt en niet zo heel glad meer is, het is onregelmatiger geworden. Hierdoor bewegen de gewrichten minder makkelijk.

Symptomen:

Artrose in de knie begint met stijfheid en pijn bij bewegen. Meestal is de pijn en stijfheid vooral aanwezig wanneer je na een tijdje rust weer in beweging komt. Dit wordt opstartstijfheid genoemd. Na vervolgens even bewegen (10-30min) verminderen de klachten. Verder kan de knie pijnlijk zijn bij extra zware of lange belasting en kan de knie soms warm aanvoelen.

De klachten zijn vaak wisselend. De ene periode kun je meer klachten ervaren dan een andere periode. 

De pijn wordt vaak erger als je veel met de knie doet, bijvoorbeeld traplopen of een tijdje op de knieĆ«n zitten. 

Hoe ontstaat artrose?

Het is niet bekend hoe artrose precies ontstaat. Wel is bekend dat knie artrose vaker voorkomt bij:

  • Vrouwen
  • Na 45 jaar
  • Bij mensen met overgewicht
  • Bij mensen met artrose in andere gewrichten
  • Bij mensen die een botbreuk hebben gehad

Soms ontstaat artrose ook bij mensen die jaren activiteiten hebben uitgevoerd die zwaar zijn voor de gewrichten of nadat een gewricht bij een ongeluk is beschadigd.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Het is vooral belangrijk om te blijven bewegen. Fysiotherapie kan erg belangrijk zijn als je last hebt van artrose. Het versterken van de spieren rondom de heup en knie kan (goed) helpen om de klachten te verminderen.

Bij Focus on Health hebben we een uitstekende trainingszaal waarmee we je snel oefeningen kunnen aanleren en de spieren rondom de knie weer sterker kunnen maken. Zo kan Focus on Health je helpen om snel vermindering van je klachten te krijgen of om misschien zelfs van je klachten af te komen.

Ook kan het zijn dat jouw klachten veroorzaakt worden door een verminderde mobiliteit van de rug, heup of knie. Hierdoor kan de knie uiteindelijk ook pijnlijk worden. Door middel van McKenzie therapie kunnen we kijken of we deze verminderde mobiliteit kunnen oplossen, zodat ook de knieklachten verdwijnen. Dit kan natuurlijk ook bij jou het geval zijn! 

Is er bij jou knie artrose geconstateerd en wil je weten hoe jij jouw klachten kunt verminderen? Neem dan contact met me op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar hoe we jouw klachten kunnen verminderen of verhelpen. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.

Kniepijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om jouw knieklachten te verminderen?