Hoofdpijn (algemeen)

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Heb jij ook wel eens last van hoofdpijn? De pijn kan als een band gevoel om je hoofd heen zitten of zich concentreren op een specifieke plek, bijvoorbeeld achter je oog of links/rechts in je nek.

Hoofdpijn komt in alle leeftijden voor, maar heeft een piek tussen de 15 en 35 jaar. Het heeft een grote invloed op het werk, wat zichtbaar is door verminderde arbeidsprestaties en ziekteverzuim. Ook heeft het invloed op functioneren en het is een risicofactor voor overmatig gebruik van pijnstillers (Zwart et al., 2004).

Wist je dat hoofdpijn in termen van financiƫle lasten goed is voor 157 miljoen dagen per jaar die verloren gaan aan werk, wat de totale samenleving ongeveer 50 biljoen dollar kost aan ziekteverzuim en medische voordelen (Solomon et al., 1997)?

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen primaire- en secundaire pijn. Primaire hoofdpijn is pijn zonder aantoonbare oorzaak en komt met spierspanningshoofdpijn het vaakst voor (38% van de gevallen). Secundaire hoofdpijn is pijn ten gevolge van een andere aandoening, zoals bij bijvoorbeeld cervicogene hoofdpijn het geval is. Dit is pijn waarbij er vaak een beperking is in de nek en komt in 2,5-4,1% van de gevallen voor (Hall et al., 2008).

Gelukkig zijn de klachten over het algemeen goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Een behandeling is zinvol indien je bij cervicogene hoofdpijn, migraine of spierspanningshoofdpijn, een of meerdere van de volgende verschijnselen hebt:

  1. Nekklachten tegelijk met hoofdpijn
  2. Een verminderde beweeglijkheid in de nek of de bovenrug
  3. Eenzijdige pijn bij bewegen
  4. Houding gerelateerde klachten
  5. Verkorte spierlengte of stijfheid/spanning
  6. Ongezonde leefstijl, waaronder slaapproblemen, weinig lichaamsbeweging, een slecht voedingspatroon of stress.

Heb jij last van hoofdpijn en wil je weten wat je hieraan kan doen? Maak dan nu een afspraak zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de oorzaak en oplossing van jouw problee.

Hoofdpijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van je hoofdpijnklachten af te komen?