Achterste kruisband letsel

Achterste kruisband letsel

Kniepijn

De knie heeft vier sterke banden welke ervoor zorgen dat de het bovenbeen niet voorwaarts, achterwaarts of zijwaarts kan bewegen ten opzichte van het onderbeen. Deze vier pezen zijn de voorste- en de achterste kruisband en de binnenste- en buitenste knieband. Deze pezen zijn dus erg belangrijk bij het geven van de stabiliteit van de knie.

De voorste kruisband zorgt ervoor dat het bovenbeen niet naar achteren kan schuiven en de achterste kruisband zorgt ervoor dat het bovenbeen niet naar voren kan schuiven.

Wanneer er een forse kracht naar achteren op het onderbeen komt dan kan dit ervoor zorgen dat de achterste kruisband scheurt. Gevolg hiervan is dat bepaalde bewegingen niet goed meer kunnen worden opgevangen, waardoor de knie instabiel wordt en je er soms doorheen kunt zakken.

Ontstaan:

Typisch bij een achterste kruisband letsel is het zogenoemde ‘dashboard trauma’: Bij een frontale aanrijding slaat het dashboard tegen de voorkant van het bovenbeen terwijl de knie in gebogen toestand is. Hierdoor kan de achterste kruisband scheuren.

Ook het overstekken van de knie kan ervoor zorgen dat de achterste kruisband scheurt.

Symptomen:

  • Bij het ongeluk of trauma kan een knappend of ploppend gevoel waarneembaar zijn
  • Direct na het trauma kan de knie (erg) dik worden
  • Gevoel van instabiliteit in de knie
  • Gevoel alsof je door de knie zakt
  • De knie kan in sommige gevallen op slot schieten

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Afhankelijk van de ernst van de klacht kan er voor fysiotherapie of een operatie worden gekozen. Veelal kan de ervaren instabiliteit worden opgelost door de spieren rondom de knie sterker te maken. Zij nemen hierdoor de rol van de achterste kruisband over. In de meeste gevallen is fysiotherapie een betere optie dan opereren. Mochten de klachten toch te erg zijn dan kan een operatie worden overwogen.

Heb jij knieklachten en komt bovenstaande herkenbaar voor? Of is er al achterste kruisband letsel bij je geconstateerd en zou je de knie graag weer sterker willen maken? Neem dan contact met me op of maak direct online een afspraak.

Kniepijn

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van jouw knieklachten af te komen?