Schouder uit de kom

Schouder uit de kom

Schouderklachten

Wanneer de schouder uit de kom is zit de kop van de bovenarm niet meer in de kom van de schouder. Hierdoor zijn het kapsel, de spieren en pezen van de schouder overrekt geraakt. Het wordt ook wel een schouderluxatie genoemd.

Het ontstaat meestal ten gevolge van een val op de arm of hand waarbij de schouder naar buiten is gedraaid.
De kop schiet er bijna altijd aan de voorkant uit, maar het kan ook naar achteren of onderen gebeuren.

In de meeste gevallen is het vrij duidelijk dat de schouder niet meer in zijn kom zit. De stand van de schouder is anders (er is een grote afvlakking te zien op de plek waar anders de kop van de bovenarm zou zitten). Ook ondersteund/draagt de persoon in kwestie het liefst zijn arm met de andere hand.

Behandeling

De behandeling van een schouderluxatie is door deze weer terug in de kom te duwen. Hiervoor zijn meerdere technieken. Soms schiet de schouder vanzelf weer terug, maar meestal moet dit gedaan worden op de eerste hulp.

De meeste mensen zijn 4-6 weken na het letsel weer hersteld van hun klachten.

Het is mogelijk dat het kapsel en de spieren/pezen van de schouder wat slap blijven. Hierdoor heb je een groter risico om in de toekomst nog eens de schouderluxatie te krijgen. Indien dat vaak gebeurt dan is een hersteloperatie mogelijk.
Ook kan er voor gekozen worden om de schouderspieren te trainen, zodat deze spieren een gedeelte van de functie van de banden overnemen: Namelijk het stabiliseren van de schouder. Dit kan er ook voor zorgen dat de schouder minder snel uit de kom schiet.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Heb jij (onlangs) een schouderluxatie gehad? Of gebeurt dit regelmatig? Door middel van training van de schouderspieren kunnen we er voor zorgen dat de schouder minder snel uit de kom schiet. Neem contact met mij op of maak direct een afspraak.

Schouderklachten

Waarom Focus on Health?

  • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
  • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
  • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Wil jij ook jouw schouder weer sterk hebben?