Spierspanningshoofdpijn

Spierspanningshoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor in de samenleving. Bij bijna de helft (48%) van alle hoofdpijnen gaat het om spierspanningshoofdpijn. Hiermee is het de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het komt bij alle leeftijden voor, maar wordt bij ouderen minder vaak gezien.

Er wordt bij spanningshoofdpijn een onderscheid gemaakt tussen chronische- en episodische spanningshoofdpijn. Bij de chronische vorm is de hoofdpijn gedurende een half jaar minimaal 15 dagen per maand aanwezig. Bij de episodische vorm van hoofdpijn is deze maximaal 15 dagen per maand aanwezig.

Spanningshoofdpijn kan aanwezig zijn van 30 minuten tot maximaal 7 dagen achtereen. Vrouwen hebben vaker last van spanningshoofdpijn t.o.v. mannen.

Symptomen

Hoe spanningshoofdpijn precies ontstaat is nog weinig over bekend. Een veelvoorkomende gedachte is dat stress of spierspanning de oorzaak is. 
Vaak straalt de pijn uit van de nek richting het hoofd (en soms trekt het door tot het voorhoofd). Het kan ook voelen alsof er een strakke band om het hoofd gespannen staat. De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd en is dus niet alleen aan 1 zijde aanwezig. Veel mensen met spanningshoofdpijn geven ook een stijf gevoel in de nek en/of schouders aan.

Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?

Het is belangrijk om te onderzoeken wat de bron is van jouw hoofdpijnklachten. Zodra bekend is waardoor jouw hoofdpijn veroorzaakt wordt kan er gestart worden met de behandeling. 

Hoofdpijn is over het algemeen goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Een behandeling is zinvol indien jij, naast de spierspanningshoofdpijn, een of meerdere van de volgende verschijnselen vertoont:

 1. Nekklachten tegelijk met hoofdpijn
 2. Een verminderde beweeglijkheid in de nek of de bovenrug
 3. Eenzijdige pijn bij bewegen
 4. Een positieve passieve gewrichtsprovocatie test
 5. Een positieve buig en rotatietest van de nek
 6. Houding gerelateerde klachten
 7. Verkorte spierlengte of stijfheid/spanning
 8. Ongezonde leefstijl, waaronder slaapproblemen, weinig lichaamsbeweging, een slecht voedingspatroon of stress.

Door tevens de uitlokkende factoren te vermijden kunnen we ervoor zorgen dat we jouw hoofdpijn kunnen verminderen of zelfs doen oplossen.

Heb jij last van spierspanningshoofdpijn en wil je weten wat je hieraan kan doen? Maak dan nu een afspraak zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de oorzaak en oplossing van jouw probleem.

Hoofdpijn

Waarom Focus on Health?

 • Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
 • We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
 • Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.

Ben jij klaar om van je hoofdpijnklachten af te komen?