Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)
Bij het patellofemoraal pijnsyndroom heb je pijn rondom of achter de knieschijf zonder dat er direct een aanwijsbare oorzaak is. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens en vooral bij tieners en jongvolwassenen. Ongeveer 1 op de 4 mensen krijgt ooit last van deze klacht, het komt dus erg vaak voor.
De pijn wordt erger bij hurken, knielen, zitten in langzit met gebogen knieën of bij traplopen. De pijn wordt minder als je rust en bij het strekken van de knie.
Al met al kan deze klacht lang aanhouden, soms zelfs langer dan een jaar.
Wat is het?
De patella is de latijnse/medische benaming voor de knieschijf. Femoraal betekend ‘van het bovenbeen’. De knieschijf ligt bovenop de knie, welke ervoor zorgt dat de krachten van de bovenbeenspier goed op het onderbeen overgegeven kunnen worden. Hierbij beweegt de knieschijf over de knie. Bij het patellofemoraal pijnsyndroom ontstaat er irritatie tussen de knieschijf en de knie. Dit geeft uiteindelijk pijn op, onder of rond de knieschijf.
Symptomen:
- Pijn op, onder of rond de knieschijf
- Het wordt erger bij:
- Lang zitten met gebogen knieen
- Hurken
- Knielen
- Traplopen
- Fietsen
- De pijn wordt minder bij:
- Rust
- Strekken van de knie
Het patellofemoraal pijnsyndroom ontstaat waarschijnlijk ten gevolge van een verminderde spierkracht van de bovenbeenspieren, overbelasting of bij een kneuzing van de knieschijf. Het is echter niet altijd bekend waardoor het is ontstaan.
Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?
De klachten aan de knie kunnen erg lang duren, vaak zelfs meer dan een jaar. 60% van de mensen heeft na 1 jaar nog klachten. 40% van de mensen heeft na 6 jaar nog klachten.
Probeer eerst met rust de knie te laten herstellen. Indien de klachten 4-6 weken na ontstaan nog steeds aanwezig zijn kunnen we kijken of we door middel van fysiotherapie de pijn in de knie kunnen wegnemen. Uit onderzoek is gebleken dat een verminderde spierkracht of coördinatie van de heupspieren veel in verband wordt gebracht met het ontstaan van het patellofemoraal pijnsyndroom. Door deze regio te trainen kunnen we er voor zorgen dat jouw klachten zo snel mogelijk zullen afnemen.
Wanneer bovenstaande herkenbaar voorkomt, stop dan (tijdelijk) met sporten en neem contact met me op of maak online een afspraak. Samen kunnen wij er dan voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer pijnvrij je (sport)activiteiten kunt uitvoeren.
Waarom Focus on Health?
- Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
- We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
- Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.