Frozen Shoulder
Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder die steeds erger wordt.
Een mild maar chronisch ontstekingsproces lijkt aan de basis te liggen van een frozen shoulder. Met name patiƫnten met diabetes, hart- en vaataandoeningen of schildklierstoornissen lopen een verhoogd risico op het krijgen van deze klacht.
Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, welke vaak uitstraalt naar de bovenarm. De pijn wordt steeds erger en de schouder wordt stijver en stijver. In het begin doet het alleen pijn tijdens bewegen, maar later ook in rust.
Gelukkig hersteld een frozen shoulder bijna altijd vanzelf, al kan dit wel erg lang duren (10 maanden tot meer dan 3 jaar). De schouder mag binnen de pijngrens bewogen worden. Ga nooit door de pijngrens heen bewegen.
Er zijn verschillende fases die vrijwel altijd terugkomen:
- Fase 1: Bevriezingsfase – Enkele weken tot 9 maanden.
Pijn wordt steeds erger tot zeer hevig. De schouder wordt steeds stijver.
- Fase 2: Bevroren fase – 4 tot 9 maanden
Pijn in de schouder neemt af, maar de stijfheid blijft.
- Fase 3: Ontdooiende fase – 4 tot 12 maanden
De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug. Het kan zijn dat de schouder achteraf nog iets beperkt blijft in de beweeglijkheid.
Aangezien een frozen shoulder erg lang kan duren is deskundige begeleiding van een fysiotherapeut erg belangrijk. Samen kunnen wij achterhalen of er factoren zijn die het herstel belemmeren en daar een oplossing voor zoeken.
Wat kan Focus on Health voor jou betekenen?
Aangezien een Frozen Shoulder vooral een ontstekingsbeeld heeft, is het belangrijk om vooral rust te nemen met de schouder. Mobiliserende, en vaak pijnlijke, technieken zijn dan ook af te raden. In de eerste twee periodes kan er dan ook weinig gedaan worden en is vooral het advies om, voor zover mogelijk, de arm pijnvrij te blijven gebruiken.
Heb jij last van een pijnlijke schouder en denk je dat het wel eens een Frozen Shoulder zou kunnen zijn? Neem dan contact met me op zodat we samen naar jouw schouder kunnen kijken. Uiteraard kun je ook direct een afspraak inplannen.
Waarom Focus on Health?
- Persoonlijke aandacht, er wordt daadwerkelijk de tijd voor je genomen.
- We streven altijd naar zelfredzaamheid, zodat jij niet met dezelfde klacht hoeft terug te komen.
- Laag behandelgemiddelde, snelle pijnvermindering.