Heb jij ook wel eens last van hoofdpijn?

Daar is het weer: Een zeurend/stekend en/of bonkend gevoel in mijn hoofd. Ik kan me niet meer goed concentreren op mijn taken en kan maar het beste op de bank gaan liggen in de hoop dat het snel beter wordt.
Heb jij ook wel eens last van hoofdpijn? De pijn kan als een band gevoel om je hoofd heen zitten of zich concentreren op een specifieke plek, bijvoorbeeld achter je oog of links/rechts in je nek.
Hoofdpijn komt in alle leeftijden voor, maar heeft een piek tussen de 15 en 35 jaar. Het heeft een grote invloed op het werk, wat zichtbaar is door verminderde arbeidsprestaties en ziekteverzuim. Ook heeft het invloed op functioneren en het is een risicofactor voor overmatig gebruik van pijnstillers (Zwart et al., 2004).
Wist je dat in termen van financiƫle lasten hoofdpijn goed is voor 157 miljoen dagen per jaar die verloren gaan aan werk, wat de totale samenleving ongeveer 50 biljoen dollar kost aan ziekteverzuim en medische voordelen (Solomon et al., 1997)?
Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen primaire- en secundaire hoofdpijn. Primaire hoofdpijn is pijn zonder aantoonbare oorzaak en komt met spierspanningshoofdpijn het vaakst voor (38% van de gevallen). Secundaire hoofdpijn is pijn ten gevolge van een andere aandoening, zoals bij bijvoorbeeld cervicogene hoofdpijn het geval is. Dit is pijn waarbij er vaak een beperking is in de nek en komt in 2,5-4,1% van de gevallen voor (Hall et al., 2008).
Zowel spierspannings- als cervicogene hoofdpijn zijn goed te behandelen door middel van fysiotherapie. Indien jij ook wel eens last hebt van deze klachten en graag wilt weten wat je hieraan kan doen, neem dan eens contact op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de oorzaak en oplossing van jouw probleem.