Hernia? Of toch een onschuldige rugklacht?

Man met rugpijn of hernia

In een eerdere post heb ik al eens bericht dat tussen de 50-75% van alle volwassenen ergens in hun leven te maken krijgt met rugpijn.
Uitstraling in de billen, heupen of benen is een van de symptomen van lage rugklachten, dit is heel normaal. Ga je echter googelen naar de symptomen van rugklachten dan is de kans groot dat je met deze symptomen uitkomt op een hernia. De symptomen van een hernia zijn namelijk: “Uitstralende pijn in een bil of been, al dan niet met andere prikkelingsverschijnselen en neurologische uitvalsverschijnselen die suggestief is voor prikkeling van een of twee specifieke lumbosacrale zenuwwortels” (NHG standaard – Lumbosacraal radiculair syndroom).
Het komt dan ook geregeld voor dat patiënten in de praktijk mij vragen of zij mogelijk te maken hebben met een hernia. In ongeveer 90% van de gevallen is er echter geen sprake van een specifieke oorzaak, zoals een hernia. Ook bij ‘normale’ rugklachten kan er namelijk sprake zijn van uitstraling, met en zonder prikkelingsverschijnselen.

Binnen de fysiotherapie is er geen gestandaardiseerde vorm van behandeling bij lage rugklachten. Uit een onderzoek in de VS bleek dat de McKenzie-methode werd beschouwd als de meest bruikbare aanpak voor het beheersen van rugpijn (Battie et. Al 1994).

Moraal van het verhaal: Heb je last van rugklachten en de pijn straalt uit in je billen of benen wees dan niet ongerust dat je mogelijk te maken hebt met een hernia. De meeste klachten verbeteren in een paar weken.
Heb je al langer last van rugklachten, of rugklachten die telkens terugkeren, neem dan gerust eens contact met mij op zodat ik je rug kan beoordelen. Dit kan via roelof@focusonhealth.nl of via hier.