Wil jij ook schouderklachten voorkomen?

Vrouw met schouderklachten
Wist je dat het schouder gewricht een van de meest complexe gewrichten van het lichaam is? Onze schouders zijn enorm mobiel en hebben de mogelijkheid om 360 graden te bewegen. Deze mobiliteit is alleen mogelijk door de complexe samenwerking met andere structuren, zoals het schouderblad, het sleutelbeen en de wervelkolom. Zonder deze samenwerking zouden wij de arm maar 90-100 graden voorwaarts- en 90 graden zijwaarts kunnen heffen.
In de nauwe ruimte tussen de kop van de bovenarm en het schouderdak bevinden zich o.a. allerlei pezen en banden die de schouder mede zijn stabiliteit geven. Daarnaast bevindt zich nog een slijmbeurs in het schoudergewricht die ervoor zorgt dat het gewricht nagenoeg wrijvingloos beweegt zonder dat de pees over het bot of de huid schuurt.
In een eerdere post heb ik al eens de nekwervelbelasting bij het buigen van het hoofd besproken. Hoe groter de buiging van de nek, hoe zwaarder dit is voor de nekwervels. Wist je dat 4 op de 10 werkende mensen meer dan zes uur per dag naar een beeldscherm (monitor/telefoon) kijken en dat dit vaak gepaard gaat met het buigen van de nek?
Denk nu eens terug aan het feit dat het bewegen van de arm boven schouder hoogte niet mogelijk is zonder de samenwerking met het schouderblad, het sleutelbeen en de wervelkolom. Het zal je dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat 47,6% van alle schouder klachten veroorzaakt worden door een mobiliteitsbeperking in de wervelkolom (Rosedale et al., 2019)? Immers: Als de wervelkolom niet meebeweegt bij het heffen van de arm, dan komt de nauwe ruimte in het schoudergewricht onder druk te staan waardoor mogelijk de slijmbeurs wordt geïrriteerd waardoor deze gaat zwellen en de ruimte nog kleiner wordt; een vicieuze cirkel dus…
Een aantal tips om schouder klachten te voorkomen:
1. Werk zoveel mogelijk in een rechte positie. Hierdoor is er minder druk op je schoudergewricht bij bewegingen van je arm.
2. Stel het bureau in op de juiste hoogte (ellebogen op 90 graden). Door een te hoog bureaublad hef je de armen waardoor er meer spanning op je spieren komt.
3. Gebruik een toetsenbord zonder numeriek deel zodat je de muis dichtbij kunt leggen en dus minder ver hoeft te reiken.
4. Thuiswerken: Zet de laptop in een standaard zodat het scherm hoger komt en jij een betere houding krijgt.
5. Gebruik een documenthouder voor het lezen van documenten zodat je minder ver hoeft te buigen met je nek.
6. Gebruik een headset voor telefonisch overleg.
Heb jij last van schouderklachten en wil je hier graag van af? Neem gerust eens contact met mij op zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de oorzaak en oplossing van jouw klachten.