Misschien heb je wel eens het beeld van een (prof)voetballer gezien die ineens tijdens het trekken van een sprint pijnlijk naar de achterkant van zijn bovenbeen grijpt en schreeuwend op de grond valt? Wanneer hij weer wil opstaan merkt hij dat hij bijna niet meer kan lopen. Dit is een typisch geval van een hamstringblessure. Gevolg: Enkele weken niet kunnen sporten en revalideren! Iets wat je koste wat het kost zou moeten willen voorkomen.
Wat is een hamstringblessure?
Een hamstringblessure is een scheur of overbelasting in de spieren en/of pezen aan de achterzijde van het bovenbeen en wordt ingedeeld in 3 verschillende graden:
Graad 1: Hierbij is er sprake van een overrekking. Mogelijk zijn er een paar spiervezels gescheurd. Er is sprake van (lichte) stijfheid, zwelling en het lukt niet goed om het been volledig te strekken.
Graad 2: Hierbij is er sprake van gescheurd spierweefsel.,Bij een tweedegraads hamstringblessure is er een lokale bloeduitstorting zichtbaar. Ook zou je een deuk in de hamstring kunnen voelen. Het aanspannen van de hamstring is pijnlijk.
Graad 3: Bij een derdegraads blessure is er sprake van een volledig afgescheurde spierof pees. Er is (fors) krachtverlies, met name bij het buigen van de knie. Het lukt niet om de knie te strekken en de achterzijde van het bovenbeen is pijnlijk bij druk.
Hoe kun je het voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen? Inmiddels is al algemeen bekend dat excentrische spierkrachttraining goed helpt bij het voorkomen van hamstring klachten. Met name de Nordic Hamstring excercise wordt geroemd om zijn goede resultaten.
Recent is deze Nordic Hamstring Excercise vergeleken met het uitvoeren van een sprinttrainingsprogramma bij het voorkomen van hamstringklachten.
Wat bleek? De resultaten van de sprinttraining groep waren superieur boven die van de Nordic Hamstring groep. Naast dat bij beide groepen de lengte van de hamstrings verbeterde, wat een risicofactor is voor het ontstaan van hamstringklachten, verbeterde bij de sprint groep ook sprint en acceleratie snelheid. Deze groep had dus een win-win situatie.
Conclusie:
Wil jij hamstringklachten voorkomen? Dan is het raadzaam om de Nordic Hamstring Excercise te combineren met sprinttraining. Hiermee verklein je het risico op een blessure het meest en zorg je ervoor dat je sneller kunt sprinten en accelereren.
Ben jij een sporter die bekend is met hamstringklachten? Of wil jij juist deze klachten voorkomen? Neem dan eens contact met mij op via roelof@focusonhealth.nl of kijk op www.focusonhealth.nl en kijk wat ik voor jou kan betekenen!
Wist je dat hamstringklachten ook kunnen worden veroorzaakt door jouw rug? Lees hier meer...
Ma 11.00-21.00 uur
Di 08.00-17.00 uur
Wo 09.00 – 12.30 uur
Do 11.00-21.00 uur
Vrij 08.00-17.00 uur
Telefoon/WhatsApp:
06 – 41 67 49 94
E-mail:
roelof@focusonhealth.nl
Adres:
De Grift 26
7711 EJ Nieuwleusen