Hoeveel % van uw klachten worden voorzaakt door uw wervelkolom?

Wist je dat een groot deel van alle klachten gerelateerd zijn aan de wervelkolom?

Afgelopen september is uit onderzoek met 369 deelnemers gebleken dat gemiddeld 43,5% van alle klachten hun oorsprong hebben in de wervelkolom. Bij armklachten bleek zelfs in 83,3% van de gevallen de wervelkolom de bron van de klachten te zijn. Bij beenklachten was dit in 72,2% van de gevallen het geval (zie tabel voor de overige resultaten).

Om deze reden is het enorm belangrijk dat eerst het functioneren van uw wervelkolom wordt beoordeeld voordat er verder onderzoek wordt verricht. In veel gevallen is een klacht in uw armen of benen namelijk niet de primaire oorzaak. Zonder deze oorzaak op te lossen is het mogelijk dat uw klachten steeds maar weer terugkeren.

Dit is dan ook de reden dat ik als fysiotherapeut altijd eerst een beoordeling van het bewegen van uw wervelkolom maak. Het is namelijk zelfs voorgekomen dat patiënten die een verwijzing hadden ontvangen voor een gewrichtsoperatie pijnvrij zijn geworden nadat de beperking in de wervelkolom werd opgelost door middel van McKenzie therapie. Het is zelfs gebleken dat meer dan 50% van alle zorgkosten bespaard kunnen worden door het gebruik van McKenzie therapie (Donelson et. al 2019).

Percentage overzicht van klachtenregio's

Mijn advies zou zijn dat u (en iedereen die u kent) dan ook GEEN gewrichtsoperatie (heup, knie, schouder etc.) krijgt ZONDER eerst een mechanische beoordeling van de wervelkolom te hebben gehad. Het kan u veel besparen!

Vragen? Neem dan eens contact met mij op via roelof@focusonhealth.nl of via mijn contactpagina.

 

Bronnen:

Richard Rosedale, Ravi Rastogi, Josh Kidd, Greg Lynch, Georg Supp & Shawn M Robbins (2019): A study exploring the prevalence of Extremity Pain of Spinal Source (EXPOSS), Journal of Manual & Manipulative Therapy, DOI: 10.1080/10669817.2019.1661706

Donelson, R., Spratt, K,. McCellan W.S., Gray, R., Miller, J.M., Gatmaitan, E. (2019). The cost impact of a quality-assured mechanical assessment in primary low back pain care. The Journal of Manual & Manipulative Therapy: Vol 27, No 5.