Fabels over rugpijn

kosten

Je kent het misschien wel. Vandaag heb je een drukke dag maar bij het opstaan voel je het al: Je rug! Je komt amper je bed uit en strompelt naar de douche. Na het douchen gaat het wel weer maar dan moet het lastigste nog komen: Het aantrekken van je sokken. Door de rugpijn kom je er gewoon niet (goed) bij en neem je maar allemaal vreemde houdingen aan om de sokken toch aan te kunnen trekken.

Herkenbaar? Bij mij wel! In de praktijk komen regelmatig cliënten met dit soort klachten bij me. In sommige gevallen lopen zij zelfs al erg lang met rugklachten rond en hebben zij vaak al verschillende soorten therapeuten bezocht en vinden maar geen oplossing tegen deze pijn.

Via deze cliënten komen vervolgens de wildste verhalen over de oorzaak van deze rugklachten mij ter ore. Om deze fabels voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen wil ik deze graag met jou delen zodat JIJ je geen zorgen over jouw rugpijn hoeft te maken.

6 fabels over rugklachten:

1. “Jouw rugpijn wordt veroorzaakt door een verschoven wervel”

Onze wervelkolom is enorm sterk. Wervels of tussenwervelschijven (ver)schuiven niet, punt. En nee: Je hoeft dus ook niet recht te worden gezet.

2. “Jouw rugpijn wordt veroorzaakt door zwakke buik- en/of rugspieren”

Hoewel vaak wordt beweerd: Rugpijn ontstaat niet door een ‘zwakke core stability’. In tegenstelling: Juist bij rugpijn spannen we vaak meer de buik- en rugspieren aan als een beschermende reactie.

3. “Door het maken van een foto/scan weet jij de oorzaak van jouw rugpijn”

Op een scan is veel te zien, behalve pijn. Wanneer er op een scan bijvoorbeeld slijtage is te zien, wil dat niet zeggen dat slijtage ook de reden van jouw rugpijn is. Er lopen enorm veel mensen met slijtage rond zonder pijn.

4. “Jouw rugpijn ontstaat door een slechte houding”

Het is niet aangetoond dat de manier waarop we zitten, staan en buigen rugpijn veroorzaakt. Het uitvoeren van veel verschillende bewegingen is juist gezond voor de rug.

5. “Rugpijn is schadelijk. Er is echt een groot probleem in jouw rug”

Hoewel het erg vervelend is en het je leven enorm kan beperken is rugpijn vrijwel nooit iets ernstigs en wordt het zelden geassocieerd met serieuze schade in je rug.

6. “Deze injectie/operatie/pijnstiller gaat jou van jouw rugpijn verhelpen”

Injecties in de rug, operaties en (zware) pijnstillers zijn meestal niet erg effectief tegen aanhoudende rugpijn op de lange termijn. Er kleven (grote) risico’s aan deze middelen en hebben vaak ook andere bijwerkingen.

En als laatste: Een rug slijt niet door algemeen dagelijks gebruik zoals buigen en strekken. Net als sporten/krachttraining ons sterker maakt, maakt bewegen onze rug sterker en gezonder. Blijf dus vooral (dynamisch) bewegen.

Heb je zelf rugklachten waar je nu toch echt graag van af wilt? Kijk dan eens op www.focusonhealth.nl en kijk wat ik voor je kan betekenen. De toegepaste methode van Focus on Health is een internationaal geprezen methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen.

Direct een afspraak maken? Maak hier jouw afspraak of neem contact met mij op!

kosten