Hoe voorkom ik hardloopblessures?

Hardlopende man

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Nu veel sportscholen nog gesloten zijn kiezen veel mensen ervoor om te (beginnen met) hardlopen. Hardlopen is gezond, maar leidt helaas ook vaak tot blessures. Samen met hockey is hardlopen de sport die de meeste blessures veroorzaakt. Hoe komt dit en, nog belangrijker, hoe kun je dit voorkomen?

Beginnen met hardlopen is eenvoudig, je hebt immers niets anders nodig dan schoenen en sportkleding. Je kunt het altijd en overal doen. Dit is ook de reden dat veel mensen beginnen met hardlopen. Startende hardlopers hebben echter meer kans op blessures omdat ze nog niet gewend zijn aan de fysieke belasting van het hardlopen.
Veel mensen die beginnen met hardlopen gaan in het begin vaak te snel, te ver of zelfs allebei. Doordat je meer belasting van je lichaam vraagt dan dat het aan kan, ontstaan klachten.
Het belangrijkste is dus om rustig te starten met kleine afstanden. Denk bijv. aan licht intensieve intervaltrainingen van 1-2 min hardlopen en 1-2 minuten rust.

Wanneer je er voor kiest om langere afstanden te gaan lopen, bouw dit dan geleidelijk op. Vergroot je trainingsafstand niet iedere week, maar loop eerst 2-4 weken dezelfde afstand voordat je een nieuwe stap maakt. Vergroot ook niet de trainingsafstand en de intensiteit van de trainingen op hetzelfde moment. Als je bijv. van plan bent om sneller te gaan lopen, zorg er dan voor dat je trainingsafstand gelijk blijft. Een dubbele belasting (sneller en verder) in een week is voor een lichaam niet goed.

Het lopen met oude schoenen, waar geen demping meer in zit, kan ook klachten geven. In dat geval is het verstandiger om nieuwe schoenen te kopen. Dit hoeven echt geen dure schoenen uit een speciaalzaak te zijn. Dure schoenen zijn niet per definitie beter dan goedkope schoenen. Er is namelijk nog helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat je met een duurdere (en corrigerende) schoen het blessurerisico verkleint. Luister vooral naar je eigen lichaam en kies een schoen die goed zit en voelt.
Toch kan het gebeuren dat je met nieuwe schoenen alsnog klachten ontwikkelt. Dit kan komen omdat je te snel bent geswitcht van schoenen. Het beste kun je tijdig nieuwe schoenen kopen en die afwisselen met je oude schoen. Zo kan je lichaam geleidelijk wennen aan de nieuwe schoen.

Wil je beginnen met hardlopen en wil je klachten voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via roelof@focusonhealth.nl of hier voor vragen over bijvoorbeeld de opbouw van de training of het voorkomen van klachten.

Hardlopende man