Rugklachten meest voorkomende pijnklachten

Rugklachten

Heb jij ook wel eens last van rugklachten? Het kan er bijvoorbeeld zomaar inschieten tijdens het optillen van een voorwerp van de grond of tijdens het maken van een (onverwachtse) beweging. Omhoog komen gaat moeilijk, pijnlijk en stijf. Ook lopen kan moeizaam gaan.

Wist je dat rugklachten de meest voorkomende pijnklachten zijn?
Ongeveer 50-75% van de volwassen mensen ervaart ergens in hun leven rugpijn. Waarbij ongeveer 40% ieder jaar wel een episode van rugklachten ervaart (Raspe 1993).
Gelukkig is daarentegen de prognose van rugklachten goed: 80-90% van alle rugklachten herstellen binnen 6 weken.

Rugklachten worden het meest gevonden bij degenen die veel van hun (werk)dag zittend of staand doorbrengen en komen minder vaak voor bij degenen die hun werkhouding gedurende de dag regelmatig kunnen wijzigen. Echter het grootste risico voor toekomstige rugpijn is een historie met rugpijn. Uit een onderzoek van Frank et al (1996) is gebleken dat iemand die al eerder rugpijn heeft gehad een 3-4x grotere kans heeft op het ontwikkelen van rugpijn in de toekomst t.o.v. iemand die nog nooit rugpijn heeft ervaren in het verleden. Echter met educatie en informatie zijn deze risico’s te verkleinen.

Uit recent onderzoek van Donelson R. et al., (2019) is gebleken dat de zorgkosten met meer dan 51,5% kunnen verminderen door het gebruik van Mckenzie therapie. Dit is met name te verklaren door een vermindering in zorggebruik (incl. MRI’s en operaties).

Meer weten over McKenzie therapie? Kijk dan bijgevoegde film eens op https://lnkd.in/ezGEZii