Echografie

Home » Diensten » Echografie

Wat is Echografie?

Echografie is een medisch beeldvormingsproces dat gebruikmaakt van geluidsgolven om gedetailleerde beelden van de interne structuren van het lichaam te produceren. Het wordt al lange tijd gebruikt in de medische wereld, maar heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in de fysiotherapie.

Echografie

Hoe werkt het?

Bij echografie wordt een ultrasone transducer over het te onderzoeken gebied van het lichaam bewogen. Deze transducer zendt geluidsgolven uit en vangt de teruggekaatste golven op. Vervolgens worden deze golven omgezet in beelden die op een computerscherm kunnen worden bekeken.

In de fysiotherapie wordt echografie gebruikt om de structuur en functie van spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en andere zachte weefsels te beoordelen. Het stelt therapeuten in staat om een nauwkeurige diagnose te stellen en een effectief behandelplan op te stellen.

Nauwkeurige diagnose

Echografie stelt fysiotherapeuten in staat om de oorzaak van pijn of disfunctie nauwkeurig te lokaliseren. Ze kunnen specifieke structuren visualiseren en beoordelen op eventuele afwijkingen, zoals spier- of peesscheuren, ontstekingen of vochtophopingen.

Realtime beeldvorming

Echografie biedt real-time beelden, wat betekent dat fysiotherapeuten de bewegingen en reacties van structuren kunnen volgen terwijl de patiënt verschillende bewegingen uitvoert. Dit helpt bij het identificeren van functionele problemen die mogelijk niet zichtbaar zijn in rust.

Hoge patiëntbetrokkenheid

Echografie stelt patiënten in staat om hun eigen beelden te zien en de uitleg van de therapeut te begrijpen. Dit vergroot de betrokkenheid en het begrip van de patiënt over hun aandoening, wat kan leiden tot een betere therapietrouw en resultaten.

Toepassingen van Echografie

    1. Spier- en peesletsels: Echografie kan helpen bij het identificeren van spierscheuren, peesontstekingen (tendinitis) en andere soortgelijke blessures. Dit helpt fysiotherapeuten bij het opstellen van een gericht behandelplan en het monitoren van het herstelproces.
    2. Gewrichtsproblemen: Echografie kan gewrichtsproblemen, zoals artritis of slijmbeursontsteking, visualiseren en evalueren. Dit helpt bij het bepalen van de juiste behandelstrategie en het monitoren van de voortgang.
    3. Postoperatieve revalidatie: Echografie kan worden gebruikt om het herstelproces na een operatie te begeleiden. Het stelt fysiotherapeuten in staat om de genezing van weefsels te volgen en de revalidatieaanpak dienovereenkomstig aan te passen.
Echografie

Kortom, Echografie bij Focus on Health

  • Geeft een nauwkeurige diagnose
  • Jij weet direct waar je aan toe bent
Fysiotherapie

Ben je verzekerd voor fysiotherapie? Dan wordt de behandeling vergoedt door jouw zorgverzekeraar. Focus on Health heeft contracten met (bijna) alle zorgverzekeraars!